O țară NATO joacă după cum îi cântă Putin. Decizii cruciale în favoarea Rusiei

de: Cătălina Burghelea
10 11. 2022

Președintele rus Vladimir Putin a cerut statelor europene să plătească petrolul și gazul importate de la Moscova în ruble rusești, dar Occidentul a exclus această variantă. Cu toate acestea, o țară membră NATO a început să-și achite parțial livrările de gaze naturale în moneda națională a Rusiei, potrivit Ministerului Energiei.

Ce țară NATO plătește gazele în ruble și își dublează importurile de petrol din Rusia

Astfel, în următoarele luni, Turcia va crește ponderea plăților în ruble pentru gazul Rusiei, este anunțul făcut de ministrul Energiei, Fatih Donmez. La scurt timp după invadarea Ucrainei, Kremlinul a solicitat ca țările așa-zise „neprietenoase” să plătească pentru aprovizionarea cu gaz rusesc în ruble. Mai multe state UE au refuzat, așa că Putin a închis robinetul.

Turcia nu se află pe lista țărilor „neprietenoase” cu Federația Rusă, dar atât Ankara, cât și Moscova au încercat, ani la rând, să stimuleze comerțul bilateral în monede locale. Mai mult, în luna august, președintele Erdogan a anunțat că și-a dublat importurile rusești de petrol, ajungând la aproximativ 200.000 de barili/zi în 2022, față de 98.000 de barili pe zi în 2021.

Turcia strânge relațiile cu Moscova

La sfârșitul lunii octombrie, o analiză Bloomberg dezvăluia că Turcia a devenit al treilea cumpărător de petrol din Rusia (după China și India), având în vedere că statele UE și Marea Britanie au redus importurile de țiței din Moscova.

Spre deosebire de mai multe țări europene care au redus importurile de petrol din Rusia după invazia Ucrainei, Turcia (membră NATO) și-a crescut considerabil livrările de petrol.

De la începutul războiului, importurile de țiței ale Turciei din Rusia s-au dublat, chiar mai mult față de nivelul din 2020. Iar luna trecută, președintele Recep Erdogan ar fi cumpărat circa 423.000 barili pe zi de la Vladimir Putin, dintr-un total de 707.000 barili pe zi, reprezentând 60% din importurile pe mare. În schimb, cei doi lideri au convenit să înființeze un hub de gaze naturale în Turcia.

Putin și Erdogan au bătut palma pentru un  „nod de gaze”

Erdogan a precizat, miercuri, 19 octombrie, că a bătut palma cu omologul rus Vladimir Putin să creeze un „nod de gaze” în Turcia. În timpul unui discurs adresat parlamentului de la Ankara, liderul turc l-a citat pe șeful Kremlinului, spunând că Europa ar putea să-și obțină aprovizionarea cu gaze de la noul centru.